Capuccino dla Afryki

Ekscytująca podróż po świecie kawy. Poznaj jej początki!

Wielu z nas zaczyna swój dzień od filiżanki tego napoju. Z mlekiem lub bez dla niektórych to obowiązkowy rytuał na pobudzenie. Dla innych zaś to dodatek do spotkania towarzyskiego oraz czas na chwilę wytchnienia. Niezależnie od indywidualnych upodobań, w ocenie jej zalet wszyscy są jednak zgodni –  to smak i aromat jest największym atutem kawy. Jak znalazła się w naszym domu i dlaczego przygotowywana jest na tak wiele sposobów? To ciekawa historia!

Mimo upływu lat wciąż nie ustają spory o sprecyzowanie daty odkrycia kawy. Według wielu źródeł jej początki sięgają XI wieku, natomiast pojawia się wiele legend, sugerujących, iż ziarna kawy były znane już dużo wcześniej. Najpopularniejszą opowieścią jest ta o etiopskim farmerze, który zauważył, iż kozy po zjedzeniu pewnych owoców są niezwykle ożywione. Zaciekawieni tym zjawiskiem mieszkańcy również postanowili je skosztować, ale gorzkie w smaku ziarna nie przypadły im do gustu. Wyrzucili je do palącego się ogniska, co wytworzyło aromatyczny i intensywny dym. Przygotowali zatem napar na bazie owoców, który po spożyciu nie pozwolił im zasnąć przez całą noc. Farmerzy uznali to za znak od boga. Tyle o przesłankach na temat kawy.

Aromatyczny szlak kawy

Historycznie, początki kawy datuje się na XI wiek, kiedy to została ona przywieziona z Etiopii do Arabii. Warto podkreślić, że etymologia słowa kawa pochodzi od staroarabskiego słowa „qahwah”, co sprawia, że historia kawy i jej rodzaje napojów mogą od tego czasu być uważane za wiarygodne . Zachwyceni niezwykłą mocą napoju Arabowie, przewozili kawę ze sobą i tak trafiła m.in. na teren Egiptu. Natomiast kultura picia kawy zrodziła się w XVI-wiecznym Stambule, gdzie została otwarta pierwsza kawiarnia z prawdziwego zdarzenia. Zainteresowanie ziarnami kawowca rosło diametralnie, a do centralnej Europy trafiły również dzięki Turkom. Ci, wygnani spod Wiednia, zostawili tam bogate zasoby tego surowca. Tak rozpoczął się rozkwit kawiarni na Starym Kontynencie. W Polsce mała czarna znana już była w XVII wieku. Przez dziesiątki lat była pita bez dodatków lub z tłustą śmietanką. Taki stan trwał aż do lat 90-tych XX wieku. Dopiero wówczas zaczęły w Polsce upowszechniać się rodzaje kaw, które znane były na całym świecie.

Co kraj to obyczaj

Naturalne, że każdy kraj czy nacja szukała własnego sposobu, by stworzyć najlepszy i najmocniejszy napar z kawy. W krajach arabskich do dziś proces przygotowywania kawy jest wyjątkowo długi, a słynna kawa po turecku do dziś parzona jest w tygielku. Słynne espresso zawdzięcza swą nazwę Włochom. Od słowa wyrazisty wziął się napój, który w 30 ml ma zawierać największą moc kawy. Podwójna porcja nazywana jest doppio a potrójna – Lungo.

Z kolei Americano, jak sama nazwa wskazuje, jest związana z obywatelami Ameryki Północnej. Ci, przebywający we Włoszech, nie mogli znieść intensywności espresso, dlatego zaczęli rozcieńczać je z wodą. Proporcje mogą być różne i zależą od upodobań pijącego. Także Cappuccino tworzone jest na bazie espresso. Dolewa się do niego około 100 ml mocno spienionego mleka. Z kolei Latte to wersja Cappuccino z jeszcze większą wersją mleka.

Za popularną wersję kawy uznaje się także Macciato, czyli z języka włoskiego „splamione”. Jest to espresso z niewielkim dodatkiem mleka, które uprzednio musi być odpowiednio przygotowane. Istnieją także rodzaje napojów kawowych z odpowiednimi dodatkami – Mocha z dodatkiem czekolady, na słodko po wiedeńsku czy we wersji irlandzkiej z odrobiną whisky. Popularne są także kawy na zimno, przygotowywane z kostkami lodu lub całymi lodami, najczęściej śmietankowymi.

Blog

Zdrowa dieta – co powinno się o niej wiedzieć?

Każdy człowiek pragnie jak najdłużej cieszyć się świetnym stanem zdrowia. Można oczywiście poprawić swoje samopoczucie dzięki odpowiedniej diecie. Nie ma bowiem sensu samemu sobie szkodzić poprzez złe wybory żywieniowe. Co jednak konkretnie powinno się wiedzieć, by w prawidłowy sposób móc zmienić swój sposób odżywiania?

Więcej

Czy istnieje niewegańska witamina?

Diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Ludzie żywiący się w ten sposób mówią, że czują się znacznie lepiej i zachęcają innych do wykluczenia ze swojego jadłospisu mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak czy taka dieta zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały? Czy istnieje witamina, której nie ma w warzywach i owocach?

Więcej

Śladami afrykańskich atrakcji

Kontynent afrykański jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc przez turystów z całego świata. Nie tylko ciepły klimat przyciąga wczasowiczów do Afryki, ale również piękne krajobrazy, ciekawa architektura oraz pełna majestatu fauna i flora. Jakie są ciekawe miejsca w Afryce na podróż?

Więcej